Baha’i

RELIGIILE LUMII

dr Stephen Etches

Traducere: Cristina Ghioancă

fragment

În majoritatea universităților, două idei referitoare la adevăr ies în evidență:

1. Adevărul este relativ – orice adevăr este formulat în contextul culturii și este modelat de cultură și mediu. Adevărul, se spune, este personal, nu transcendent ori absolut.

2. Adevărul este pluralist – pentru că este relativ, toate afirmațiile referitoare la adevăr sunt valide. A judeca între două afirmații contradictorii despre adevăr nu mai are sens prin această definiție și această evaluare este înlocuită de o abordare pluralistă a credinței.

Aceasta este o mișcare modernă începută în Persia de către un om care pretindea că este intermediarul lui Mahdi (un fiu al lui Ali, Mahomed). După moartea sa, s-a crezut că el trăiește în continuare ascuns în munții Arabiei, unde este hrănit și păzit în mod miraculos, până când se va întoarce să conducă cu dreptate. El s-a numit pe sine Bab și a fost executat, considerat a fi eretic. Fiul său, Baha-Ullah, i-a luat locul. Revelațiile care au urmat par a se reduce la teosofie. Ele au un scenariu foarte simplu, iar închinarea constă în a audia lucrări teosofice. Ei au o teologie panteistă și o revelația continuă. Totuși, mulți musulmani nu recunosc că aceasta este o formă de islam.

Credința Baha’i este o combinație de două concepte: Mahdi, cel care trebuie să vină din nou sau să fie reincarnat, și misticism.

Credința Baha’i aparține unui șir de mișcări moderne pornite din islam, dintre care unele au ajuns să propage o nouă religie sub pretextul reformării islamului.

Baha’ii pretind că cartea lor sacră înlocuiește Coranul.

Conceptul de Mahdi este preluat din ideea șiită de succesiune de imami infailibili: unul dintre imami este destinat să se reîntoarcă în mod supranatural ca un fel de Mesia. Liderul Iranului, Ahmadinejad, crede că el pregătește calea pentru apariția lui Mahdi, imaginea Salvatorului din învățătura islamică șiită, care va reapărea la sfârșitul acestei epoci, într-un moment de mare suferință pe întreg pământul și va impune islamul în toată lumea. Înfrângerea Israelului este văzută ca un lucru-cheie în pregătirea pentru acest eveniment.

Hezbollah este aripa militantă a șiiților din Liban și a fost formată cu scopul de a opune rezistență față de ocupația israeliană. De asemenea, Hezbollah dorea să transforme statul multiconfesional al Libanului într-un stat islamic asemănător Iranului. Această idee a fost abandonată ulterior în favoarea unei abordări mai globale, care este în vigoare și astăzi. Totuși, se poate ca aceasta să fie în continuare agenda lor ascunsă. Retorica partidului cere, de asemenea, distrugerea statului Israel. Palestina este văzută ca fiind un teritoriu musulman ocupat și susține că Israelul nu are dreptul să existe.

Alte secte gravitează în jurul problemei legate de succesiune și în ce măsură trebuie venerată familia lui Ali sau imamii.

Wahhabismul a fost întemeiat în timpul decadenței din secolul XVIII și pretindea întoarcerea la rigoarea inițială a islamului. Această mișcare a făcut parte din mișcarea sunnită Salafi, al cărei scop era întoarcerea la islamul primar, așa cum, a fost el practicat de primele trei generații de musulmani după Mahomed. Această sectă predomină în Arabia Saudită, unde activa și Bin Laden. Wahhabismul are propria versiune a Coranului, pe care l-au modificat pentru a-i da o tentă militantă antievreiască și anticreștină.

Nu există indicații care să-i semnaleze cititorului neinformat că aceste inserări, tipărite între paranteze, nu există în textul arab. Astfel, cititorului care interacționează pentru prima dată cu islamul, precum și musulmanului îndoctrinat în wahhabism, i se creează impresia că Coranul este împotriva tuturor evreilor și creștinilor, lucru care nu este adevărat.

Bineînțeles, există multe persoane care nu sunt pregătite să citească această versiune a Coranului cu un ochi critic. Acest lucru se aplică în special în zonele în care wahhabiții desfășoară activități misionare (ceea ce ei numesc dawa), adică cu precădere în închisorile din Statele Unite ale Americii, din Europa, precum și din alte păți ale lumii. Această versiune a Coranului se adresează exact acestui tip de cititori. Coranul wahhabi este, de asemenea, sprijinul de nădejde al grupurilor de studenți musulmani din campusurile universitare din vest.

Denaturări ale textului care afirmă sau sugerează că Dumnezeu i-a condamnat pe evrei și pe creștini apar peste tot în textul Coranului wahhabi. Este important de observat faptul că această versiune răstoarnă înțelesul câtorva versete din Coran, care exprimă în mod explicit respectul față de „poporul Cărții”, adică față de evrei și creștini. Astfel, versetul 2:62, în forma sa inițială, spune: „Credincioșii, evreii, creștinii și sabeenii – toți cei care cred în Dumnezeu și în Ziua de pe urmă și fac ceea ce este bine – vor fi răsplătiți de Domnul lor.” (Sabeenii erau adepții unei religii antice imposibil de identificat cu certitudine astăzi.) În traducerea în engleză a versiunii saudite a Coranului, la acest pasaj apare o notă explicativă, care afirmă: Nicio altă religie cu excepția islamului nu va fi acceptată, deși în originalul arab nu există nicio afirmație asemănătoare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s