Care sunt dovezile istorice că Iisus a existat sau nu? Ce ştim până în prezent

În continuare sunt voci care susţin că Iisus Hristos este „doar un concept”, mai degrabă decât o figură istorică, însă, cu toate astea, există mai multe dovezi istorice care atestă existenţa sa în urmă cu 2.000 de ani, scrie în The Guardian Simon Gathercole, cercetător specializat în studii despre Noul Testament la Cambridge.

Cât de siguri putem fi că Iisus Hristos a trăit cu adevărat?

Dovada istorică privind existenţa lui Iisus din Nazaret a fost deopotrivă bine argumentată de ani buni şi larg împărtăşită. La zeci de ani distanţă faţă de presupusa sa existenţă, El este menţionat de istoricii evrei şi romani, precum şi într-o sumedenie de scrieri creştine. Prin comparaţie cu Regele Arthur, care se spune că ar fi trăit în 500 d.Hr, vedem cum majoritatea înscrierilor istorice care fac referire la acea perioadă nici măcar nu îl menţionează pe Arthur, iar primele menţionări apar abia la 300-400 de ani de la domnia sa. În schimb, scrierile despre Iisus Hristos nu sunt limitate în timp.

Ce ne spun scrierile creştine?

Valoarea acestor dovezi este redată atât de rapiditatea răspândirii lor, cât şi de conţinutul detaliat. Primele scrieri creştine care îl menţionează pe Iisus sunt epistolele lui Pavel, iar în timp s-a agreat faptul că primele au fost scrise la 25 de ani de la moartea lui Hristos, în timp ce biografia detaliată a Mântuitorului, care apare în Noul Testament, ar fi fost conturată la 40 de ani de la moartea sa. Prin urmare, este greu de imaginat de ce scriitorii creştini ar inventa în amănunt un salvator al evreilor într-o perioadă în care – sub Imperiul Roman – existau suspiciuni puternice privind aderarea la iudaism.

Ce nu au spus autorii creştini despre Iisus?

Din ceea ce ştim până acum, primul autor din afara bisericii care să îl menţioneze pe Iisus Hristos a fost istoricul evreu pe nume Flavius Josephus, care a scris despre istoria iudaismului în jurul perioadei 93 d.Hr. Face două referinţe la Hristos. Una dintre acestea este controversată pentru că se bănuieşte că ar fi fost deformată de scriitorii creştini (cel mai probabil aceasta îmblânzeşte punctul de vedere al istoricului),  în timp ce cea de-a doua nu a ridicat suspiciuni (îl invocă pe „Iacob”, fratele lui Hristos).

La 20 de ani după Josephus, politicienii romani Plinius şi Tacitus vin cu o serie de noi consemnări. De la Tacitus am aflat că Iisus a fost executat în timpul guvernării lui Pilat din Pont în Iudea (26-36), în timp ce Tiberius era împărat (14-37), date care corespund cu cele din evanghelii. La toate aceste informaţii se adaugă cele consemnate de Plinius, potrivit cărora, în perioada în care era guvernator în nordul Turciei, creştinii îl considerau pe Iisus Dumnezeul lor. Niciunul dintre cei doi nu agreau creştinii – Plinius vorbea în scrierile sale despre obstinaţia lor în gândire, în timp ce Tacitus le cataloga religia drept o superstiţie distructivă.

Cât de controversată este existenţa lui Hristos în prezent?

Într-o carte publicată recent, filosoful francez, Michel Onfray, vorbeşte despre Iisus ca despre o ipoteză, referindu-se la existenţa sa ca la un „concept” şi nu ca la o figură istorică. În urmă cu zece ani, „Proiectul Iisus” a fost iniţiat în State. Una dintre principalele surse de dezbatere a guvernat în jurul întrebării dacă Iisus Hristos a existat sau nu. Câţiva autori au argumentat că Iisus din Nazaret a fost non-existent atât în ceea ce îl priveşte pe el, cât şi Nazaretul, susţinând că ambii sunt invenţii ale creştinilor. Cu toate acestea, trebuie notat că doi istorici importanţi, care au scris poziţionându-se frecvent împotriva acestor argumente sceptice, au fost atei: Maurice Casey (de la Universitatea Nottingham) şi Bart Ehrman (de la Universitea din Carolina de Nord).

Pe de altă parte, un studiu recent a arătat că 40% din adulţii din Anglia nu cred că Iisus a existat cu adevărat.

Sunt dovezi arheologice care să ateste existenţa sa?

Parte din confuzia creată în jurul existenţei Mântuitorului este cauzată şi de argumentele arheologice cel puţin stranii care sunt puse în legătură cu el. Recent au fost formulate revendicări potrivit cărora Iisus ar fi fost nepotul Cleopatrei, completate de existenţa unor monede care l-ar înfăţişa pe Hristos cu coroana de spini pe cap. În anumite cercuri, încă există interes pentru pânza în care se spune că ar fi fost învelit şi înmormântat Iisus. De altfel, Papa Benedict al XVI-lea a declarat că giulgiul reprezintă ceva ceea ce măiestria umană nu ar fi putut să creeze şi un simbol al Sfintei Sâmbete. Cu toate acestea, este dificil de găsit istorici care să vadă în acest material drept o dovadă arheologică serioasă. Documentele realizate de creştini, evrei şi scriitori romani alcătuiesc cea mai puternică dovadă.

http://www.gandul.info/magazin/care-sunt-dovezile-istorice-ca-iisus-a-existat-sau-nu-ce-stim-pana-in-prezent-16234656

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s