FILOSOFIA NEW AGE 2

RELIGIILE LUMII

dr Stephen Etches

Traducere: Cristina Ghioancă

fragment

Definiție: Sintagma „New Age” provine din credința astrologică conform căreia, la aproximativ fiecare 2000 de ani are loc echinocțiul de primăvară într-un semn nou al zodiacului. Acest fapt are loc datorită unei oscilații din axa pământului. Această filozofie are la bază și o credință veche, conform căreia stelele (constelațiile, cu alte cuvinte) sunt toate lipite pe un fel de sferă cerească. După aproximativ 2000 de ani, soarele părăsește semnul Peștilor și intră în cel al Vărsătorului, începând astfel o nouă epocă. Vechea epocă a Peștilor a fost plină de tensiuni, probleme și războaie, însă cea nouă va fi plină de pace, armonie și fericire. Se spune că epoca veche a aparținut creștinismului, iar acum este înlocuită de una necreștină. În noua epocă, omul va avea acces liber la energia cosmică ce vine din inima universului. Omul este încurajat, prin urmare, să-și dezvolte conștiința pentru a se putea conecta la această sursă de energie, prin care omul poate deveni super-om. Curcubeul este simbolul acestui proces. Cu alte cuvinte, omul poate deveni propriul său dumnezeu, idee în care răsună ecoul promisiunii făcută de Satan Evei în cartea Genesa. Însă de unde provin toate aceste idei și de ce au o asemenea popularitate în contextul mișcării New Age?

Rădăcinile mișcării New Age

Este important să analizăm rădăcinile mișcării New Age pentru a putea să o înțelegem mai bine. Totul a început în anul 1875, când Mme Blavatsky a înființat în New York Societatea Teosofică. Ea a fost influențată de rozacrucieni, precum și de elemente din religia indiană, egipteană și cea africană. Ea susținea că scrierile sale i-au fost dictate de către un Maestru, adică un spirit demonic. Succesoarea sa, Alice Bailey (1880-1949), marchează o nouă etapă în dezvoltarea filosofiei New Age. Ea a fost cunoscută ca medium și pretindea că a primit „învățătură” cu privire la stabilirea unei noi ordini mondiale (oculte). Ambele aceste femei au fost cunoscut pentru ura lor împotriva creștinismului tradițional și pentru implicarea lor în religii orientale. Bailey susținea că Isus se va întoarce (ori s-a întors) ca un guru, pentru a-i învăța pe oameni cum să se mântuiască.

Credințele New Age sunt promovate astăzi prin popularitatea religiilor orientale, precum și prin intermediul unor personalități din show-business (ex. Shirley MacLaine, Tina Turner). Mulți își pun succesul pe seama unor „ghizi spirituali”. Au fost scrise chiar și cărți sub influența acestor „ghizi spirituali” (cf. Richard Bach, Jonathan Livingston Seagull [numele adevărat: Segal – un evreu, din nefericire])”.

 Credințele New Age

Credințele New Age pot fi sumarizate astfel:

1. Panteism: Dumnezeu este totul și totul este Dumnezeu. Dumnezeu este impersonal și omul este parte din Dumnezeu. Dar, pentru că el nu știe acest lucru, trebuie să fie ajutat să-l înțeleagă, pentru ca astfel el să devină „conectat” și să-și cunoască adevăratul său potențial.

2. Isus este doar un guru (maestru al iluminării spirituale), iar adevăratele Scripturi creștine sunt cele gnostice.

3. Importanța iluminării personale, deoarece omul nu își cunoaște natura sa divină.

4. Această iluminare poate fi obținută prin folosirea diverselor tehnici, cum ar fi: stări de conștiință modificată (meditație, droguri, muzică etc.) și contactul cu spiritele.

5. Activismul social și politic este necesar pentru a ajuta la organizarea oamenilor cu minți asemănătoare pentru a crea o lume unită.

Consecințele morale ale acestui set de credințe sunt cu bătaie lungă. Răul este considerat o iluzie, iar credința într-o moralitate absolută este considerată greșită. Moralitatea este văzută ca fiind degradantă și inumană (i.e. îi amintește omului de dependența sa, de faptul că este o ființă creată și că va fi tras la răspundere!).

Din moment ce o persoană consideră că ea este Dumnezeu, atunci prin definiție tot ceea ce face este bune, chiar dacă, de fapt, este rău. Nu se face nicio diferențiere între demonic și divin: binele și răul sunt unul și același lucru.

În consecință, această mișcare religioasă este caracterizată de anarhie: o respingere a unui Dumnezeu personal și a standardelor sale. New Age unește ceea ce Biblia desparte: creatorul de creație, bărbatul de femeie. Ei susțin că omul poate deveni dumnezeu și că cele două sexe își au originea în aceeași ființă bisexuală. Prin urmare, bărbatul și femeia sunt confuzi în ceea ce privește originea lor (homosexualitate, lesbianism, bisexualitate, etc.). Sunt folosiți și anumiți termeni care sunt la modă, cum ar fi: lucru în rețea, satul global, gândire holistică, terapie de grup. Mișcarea New Age pretinde a fi modelul viitorului și este caracterizată de unirea dintre pseudo-știință și gnosticism.

Un alt aspect al mișcării New Age este muzica sa, care este practic o redescoperire a muzicii Orientului Antic. Aceasta a fost inițial muzică cultică, asociată cu  închinarea la idoli, și scopul ei era să deconecteze intelectul, pentru ca mintea să se lărgească, adică să se conecteze la o altă lungime de undă, și anume la cea demonică. Yoga face parte din același sistem, fiind un set de exerciții, care urmăresc să deschidă  mintea față de lumea spirituală.

Este o implicare activă în lumea demonică: Mișcarea New Age este atractivă și interesantă pentru mulți oameni, deoarece implică lucruri cum ar fi: respingerea moralității absolute, credința în reincarnare, contactarea spiritelor și comunicarea cu acestea (unii pretind că au scris cărți întregi sub influența unui „ghid spiritual”), folosirea globurilor de cristal, ghicitul și folosirea mediumului. Oamenii care, în căutarea iluminării și a puterii psihice, experimentează practici oculte, descoperă că spiritele, în schimbul atenției primite din partea omului, oferă „binecuvântări” sub forma unor revelații interesante, experiențe fericite, întâlniri plăcute, ajutor și încurajare, protecție în fața pericolelor și garanții nesfârșite ale propriei divinități (fără să mai pomenim de lipsa lor de nevoie de pocăință și credință în Isus, Mesia).

Reversul acestui fapt este posedarea demonică modernă: puteri psihice neașteptate și înspăimântătoare, halucinații, posedarea bruscă de către entități spirituale, atacuri psihice și adesea excitare sexuală incontrolabilă și dureroasă, depresie severă și tendințe sinucigașe. Persoana implicată în asemenea practici va fi mereu hărțuită de spiritele demonice. Creștinii și toți ceilalți care sprijină procesul ce duce la unitatea omului trebuie înlăturați!

New Age reprezintă o respingere a materialismului vestic. Omul s-a săturat de știință (și materialism) și caută ceva mai interesant, ceea ce îl va aduce într-o dimensiune care până acum i-a fost inaccesibilă. Vedem cum se pune un accent tot mai mare pe cunoscutele reviste de astrologie (cf. horoscoape) și pe fenomenele psihice. Toate acestea dovedesc existența unei reacții împotriva raționalismului.

Critică: Susținătorii mișcării New Age pretind următoarele:

1. Sistemul lor funcționează (ca și medicina alternativă), prin urmare înseamnă că este adevărat. Această concluzie pleacă de la premisa că tot ce este folositor este și adevărat. Însă lucrurile nu stau, de fapt, așa: poate că îmi este de folos să mint în legătură cu munca mea pentru a obține un post mai bun, dar asta nu face ca afirmațiile mele să fie adevărate. Pe de altă parte, sursa îmbunătățirii obținute poate fi Satan, pentru că nu tot ce este spiritual vine de la Dumnezeu.

2. Scripturile gnostice sunt cele adevărate și ele au fost reprimate atunci când creștinismul a devenit religie de stat în timpul lui Constantin. Se susține că Scripturile gnostice au apărut înaintea tuturor celorlalte, însă acest lucru este contrazis de documentele Bisericii Primare care le sunt anterioare. În orice caz, creștinismul nu a devenit religie de stat decât în timpul domniei lui Teodosiu I. Susținătorii New Age caută dovezi în Scripturile gnostice și în cele eseniene de la Nag Hammadi și Qumran care să prezinte o imagine a creștinismului diferită de cea prezentată de către istoricii bisericii. Ei spun chiar că originea creștinismului se află, de fapt, în gnosticism, doar că acum creștinismul nu-și mai recunoaște rădăcinile gnostice. Caracterul evreiesc al creștinismului timpuriu dezminte însă acest lucru.

3. Adepții New Age încearcă să prezinte un Isus gnostic. Se susține că există manuscrise păstrate într-o mănăstire din Himalaya, care descriu călătoria lui Isus prin India și studiile sale despre budism din timpul celor 18 ani ai vieții Sale despre care nu avem nicio informație în Bible. Încercările de a găsi aceste manuscrise sau vreun tibetan care știe despre ele nu au avut niciun rezultat până acum

4. Ei pot trăi deasupra binelui și a răului. Aceasta este, de fapt, o extensie a principiilor existențialismului (un univers egocentric în care nu există un Dumnezeu transcendent, care să dea sens lucrurilor de aici și care să stabilească principiul binelui și al răului).

5. Adepții New Age au reînviat obsesia pentru spirite și demoni (pe care îi întâlnesc în timpul călătoriilor lor astrale), care fusese învinsă de cultura creștină.

Provocarea mișcării New Age este caracterizată de două aspecte:

1. Ea schimbă modul de gândire al oamenilor, mutând accentul de pe valorile iudeo-creștine pe practicile oculte. Acest lucru se realizează printr-un proces de condiționare.

Oamenii sunt atrași în mișcarea New Age, care este o perspectivă ocultă despre lume și viață, din toate punctele de vedere. Implicarea în această mișcare are loc în anumite etape:

1. O persoană are o problemă sau este doar curioasă ori plictisită, așa că încearcă mișcarea pendulului, cărțile de tarot sau fac un curs de meditație, iar problema lor pare să dispară.

2. Acum, persoana respectivă încearcă să afle cum funcționează acest sistem, așa că începe să citească diverse cărți pe această temă etc.

3. După această etapă, omul devine un dependent convins și practică meditația în mod regulat, folosește pendulul, cărțile de tarot și consultă horoscopul.

4. Omul devine apoi un propagator al acestui sistem; el este bine prins acum într-un sistem ocult (i.e. satanic).

Termenii biblici încep să aibă un sens nou:

1. Dumnezeu nu mai înseamnă Dumnezeul Bibliei, ci reprezintă energia divină care se găsește în oameni (ca o scânteie ce trebuie eliberată) și în univers.

2. Hristos nu mai este singurul Răscumpărător, ci este doar întemeietorul uneia dintre multele religii care există, fiecare dintre acestea fiind adevărată în dreptul său, fără să dea însă un răspuns complet.

3. Răscumpărarea nu mai înseamnă eliberare de condamnarea și puterea păcatului prin plata unui preț, ci auto-răscumpărare, i.e. eliberarea sufletului de trup printr-o serie de tehnici (cum ar fi yoga) pentru a se putea uni cu divinul.

4. Rugăciunea nu mai reprezintă un dialog cu o persoană, adică cu Dumnezeu, ci dialogul cu sine, adică meditația cu scopul de a induce un grad de conștiință sporită.

5. Convertirea nu mai înseamnă convertirea la Dumnezeu, ci convertirea la gândirea New Age.

6. Copiii, în special, sunt o țintă subtilă prin expunerea la desene animate, al căror mesaj este în mod clar unul New Age: poți avea puteri supranaturale și să fii bun fără Isus. Acest lucru pare să fie interesant și la modă, însă ademenește, de fapt, copiii, făcându-i să se îndepărteze de Dumnezeu. Copiilor li se imprimă astfel ideea că creștinismul este nenecesar și este chiar demodat.

Anunțuri

Un gând despre &8222;FILOSOFIA NEW AGE 2&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s