A fost deschis mormântul lui Iisus – Ce vom găsi înăuntru?

img_20160814_140246

Dintre toate proiectele de restaurare, acesta este „alfa și omega”, scrie The Washington Post despre eforturile de salvare a celui mai sfânt mormânt dintre toate mormintele sfinte, cel al lui Iisus Hristos.

Bineînţeles, totul stă sub umbra unui mare „dacă”, având în vedere că nimeni nu știe unde a fost îngropat de fapt Iisus. Cu toate acestea, cele mai multe indicii se îndreaptă spre Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din lume, un loc în care credinţa se împletește cu pasiunea, misterul și miracolele. Aceasta este poate prima observaţie pe care o poţi face ca turist în Ţara Sfântă. Amestecul dintre un oraș viu, axat pe turism și comerţ religios, cum este Ierusalimul, și istoria violentă a ultimelor zile din viaţa lui Iisus îmbibată în praful care se ridică de pe străzile acestui oraș și se așază pe sandalele sutelor de mii de turiști și vânzători, ajunge să vorbească mai mult despre prezent decât despre trecut, mai mult despre pasiunea oamenilor pentru promisiunea miracolului decât despre credinţă.

Nu ar trebui poate atunci să ne mirăm că aceeași pasiune va fi investită și în jurul actualelor lucrări de restaurare. Pentru următoarele nouă luni de zile, o echipă de restauratori de la Universitatea Naţională Tehnică din Atena, care a lucrat și la restaurarea Acropolelor din Atena, va trebui să restaureze micuţa capelă construită peste ce a mai rămas din peștera unde credincioșii cred că a avut loc cel mai mare miracol pe care omenirea îl va trăi vreodată – învierea lui Iisus. Intervenţia s-a lăsat așteptată timp de câteva decenii, până când a devenit pericol public, cu riscul ca biserica să fie închisă. Astfel, cele patru confesiuni religioase care au drepturi asupra bisericii (catolică, greco-ortodoxă, armeană și coptă) a trebuit să se pună de acord asupra proiectului, fiind nevoie și de binecuvântarea Papei și a Patriarhului ecumenic de la Constantinopol, cât și de angajamentul regelui Abdullah II al Iordanului, care are rol de protector al siturilor sfinte din Ierusalim, și care va acoperi cheltuielile de 3,4 milioane de dolari. „Atmosfera este specială…. Avem franciscani, armeni, greci, musulmani și evrei. Sperăm și ne rugăm să fie un mesaj că imposibilul poate deveni posibil. Cu toţii avem nevoie de pace și de respect reciproc”, a declarat Patriarhul grec al Ierusalimului, Theofil al III-lea.

Atmosfera specială este îmbibată și de anticipaţia descoperirii, dezvăluie cei de la National Geographic, care au primit permisiunea de a face parte din echipa de restaurare. Pentru a repara biserica, care se prăbușește sub propria greutate, echipa trebuie să intre în ruinele mormântului până la ceea ce se cheamă Piatra Sfântului Mormânt. Acolo restauratorii vor ridica lespedea pe care au îngenunchiat, au plâns și s-au rugat milioane de credincioși și pentru prima dată în 200 de ani se vor uita înăuntru. Întrebarea stă pe buzele tuturor: ce vor găsi înăuntru și ce va însemna asta? Depinde pe cine întrebăm. Din ce în ce mai mult, povestea începe să se alinieze mai vechiului binom religie-știinţă, dar, interesant, fără a se identifica însă izul de conflict.

Miza pentru oamenii de știinţă

Pentru oamenii de știinţă, arheologi și teologi deopotrivă, interesul și entuziamul este transparent și de înţeles. Oameni cu expertiză, dotaţi cu radare puternice, drone, scannere cu laser și alte echipamente de ultimă oră vor vedea pentru prima dată cum arăta mormântul original, conservat sub lespedea de marmură, așezată în anul 1555 pentru a-l conserva. În Biserica Sfântului Mormânt arheologia nu și-a găsit niciun loc, nu doar din cauza clericilor supraprotectori ci și din cauza secolelor de tradiţie care au făcut ca acest loc să fie unul de închinare, nu de săpături, unul în care misticismul este binevenit, nu scepticismul.

Acest loc a fost identificat ca locul de înmormântare al lui Iisus când arheologia ca știinţă nici nu exista, după care tradiţia creștină și lipsa unor dovezi convingătoare care să indice alte locaţii mai bune din punct de vedere al acurateţii istorice au lucrat întru fundamentarea acestei idei. Locul iniţial a fost identificat de mama împăratului Constantin, împărăteasa Elena, printr-o întâmplare miraculoasă, dar nimeni nu poate ști sigur că locul a fost bine ales, mai ales că întâmplarea s-a petrecut în anul 325, deci la sute de ani de la moartea lui Iisus. Prin porunca lui Constantin a început în anul 326 zidirea primei biserici în acest loc, pe ruinele unui templu ridicat de împăratul Adrian zeiţei Afrodita. Dintre cei care cred că acesta este locul unde a murit Iisus, unii susţin că Adrian ar fi ridicat templul pe el tocmai pentru a-i împiedica pe creștini să vină să se închine aici. Însă, această gândire nu are nici măcar suportul biblic – chiar dacă astăzi există o întreagă tradiţie a închinării la moaște, sprijinită de marile confesiuni creștine, nu a fost așa dintotdeauna. „Ucenicii și primii creștini nu au considerat important să facă pelerinaje la mormântul Mântuitorului sau să păstreze obiectele vestimentare care I-au aparţinut. Niciunul dintre sfinţii apostoli nu a avut ideea de a păstra ceva de la un alt coleg de slujire pentru a primi astfel o frântură din „harul” acestuia. Dimpotrivă ei au fost contra a tot ce ar fi atras atenţia asupra lor, mărturia lor fiind cât se poate de clară – „nu am dorit să știu între voi nimic altceva decât pe Iisus Hristos și pe El răstignit” (1 Corinteni 2:2)”, nota pastorul Adrian Neagu.

Citește mai mult http://semneletimpului.ro/

A fost deschis mormântul lui Iisus – Ce vom găsi înăuntru?

Anunțuri

Un gând despre &8222;A fost deschis mormântul lui Iisus – Ce vom găsi înăuntru?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s