ADUNĂRI FĂRĂ DUMNEZEU

Dumnezeu, exclus de la „adunările de duminică” în care se promovează binele

„Putem avea moralitate fără Dumnezeu, așa ca de ce nu putem avea biserică/comunitate fără Dumnezeu?”. Aceasta este întrebarea pe care un jurnalist britanic o lansează pe marginea comuniunii din cadrul „bisericilor seculare”. Având convingerea că prin adunările lor pot promova binele, întâlnirile ateilor sunt o provocare pentru spațiul creștin, cu atât mai mult cu cât multe dintre „ritualurile” lor sunt construite după modelul bisericilor creștine. Lipsește un singur lucru: Dumnezeu.

Foto: jqgill.com„Adunarea de Duminică” organizează întâlniri din ianuarie 2013 în clădirea unei foste biserici londoneze, dar multe persoane au fost refuzate din lipsă de spațiu. Cei aproximativ 300 de participanți se întâlnesc pentru a asculta mesaje motivante sau prezentări științifice. Succesul acestei inițiative vine în contextul creșterii numărului neafiliaților religiosi, care alcătuiesc al treilea cel mai numeros grup religios, după creştini şi musulmani.

Poate că nu este atât de surprinzător faptul că aceste întâlniri există. Nevoia de socializare a ființei umane este un fapt atestat științific. Ceea ce constituie însă elementul provocator al acestor forme de comuniune constă în motivația existenței lor. „Există un potențial enorm de a schimba lumea în bine”, a explicat Sanderson Jones, unul dintre fondatori, pentru Christian Post„Mottoul nostru: «Trăiți mai bine, ajutați cât de des puteți, fiți impresionați mai mult.» Misiunea noastră: Să ajutăm pe toată lumea să găsească și să își îndeplinească potențialul maxim. Viziunea noastră: O congregație fără Dumnezeu în fiecare oraș și sat care își doresc aceasta.”

„Binele ateilor” sub semnul întrebării

Apelul ateilor la promovarea binelui a fost elementul care l-a intrigat pe David Robertson, jurnalist la ChristianToday. Este un fapt evident că aceștia au împrumutat multe elemente din creștinism, așa cum evidențiază și mottoul lor, „dar este posibil să fie realizate fără Christos?”, se întreabă jurnalistul britanic. Ideea enunțată de adunările seculare „noi nu credem în Dumnezeu, dar credem în ideea de bine”, i se pare ciudată lui Robertson. În opinia sa, aceasta este o exprimare elegantă, căreia îi lipsește aplicația practică. De ce? Deoarece credința în bine nu va opri răul din lume. Poate doar îl încurajează. Pare un paradox, însă David Robertson își justifică axioma, argumentând cu un caz ipotetic. „Imaginează-ți că fiica ta vine acasă și îţi povestește despre un om drăguț care i-a vorbit în parc, i-a oferit o înghețată și a invitat-o înapoi în apartamentul lui. Tu crezi în ideea de «bine» și o lași să plece.” Desigur, nimeni nu ar proceda în acest mod. Acesta este exact elementul esențial pe care Robertson intenționează să îl evidențieze. În opinia sa, credința ateului în bunătate este nesigură, deoarece nu se confruntă cu problematica răului în același mod în care credința creștină definește relația dintre cele două.

Binele în varianta „prozelitismului” ateilor

Abia ce a fost înființată Adunarea de Dumincă și s-a și divizat. Motivul: divergențe cu privire la maniera abordării publicului larg. În timp ce Sanderson Jones și Pippa Evans au o concepție mai umanistă asupra întregii mișcări, alții doresc exercitarea unui ateism militant.

De exemplu, un grup de atei din Sacramento, California, au hotărât să amplaseze panouri publicitare în oraș pentru a explica și a face mai clară lipsa lor de credință religioasă, informează Reuters. Astfel, au fost pregătite 55 de panouri publicitare pentru a afișa imagini cu localnici și sloganuri precum „Good without God” (Bine/bun fără Dumnezeu) sau „Crede în tine însuți”.

Interesantă este reacția Bisericii Catolice din Sacramento, care deși ar fi putut reacționa împotriva acestui demers, a avut o atitudine de toleranță. Ierarhii bisericii au afirmat că sunt de acord că oamenii pot face binele fără să fie religioși și că ateii au dreptul să-și exprime părerile. „Mi-aș dori [ca panourile] să nu fie afișate…, dar mă voi lupta pentru drepturile ateilor de a le afișa”, a declarat monseniorul James Murphy al diocezei romano-catolice din Sacramento.

Binele fără Dumnezeu – o controversă teologică

Poate o atitudine precum cea a ierarhilor catolici să fie o manifestare a unei încercări programate de redefinire a binelui? O declarație ciudată a Suveranului Pontif ar părea să confirme o asemenea ipoteză. Cu ocazia unei liturghii oficiate la Vatican, papa a menționat că toți oamenii – nu doar catolicii, ci chiar și ateii – sunt răscumpărați prin Iisus Christos, dacă fac fapte bune. Mesajul papei i-a surprins pe toți: atât pe atei, cât și pe creștinii. Această declarație poate că ar trebui citită și interpretată nu ca parte a unei gândiri teologice oficiale, ci în cheia unei încercări de a se apropia de grupurile ateiste a căror influență este în continuă creștere.

Pe de altă parte, cu ocazia Zilei pentru Evanghelia Vieţii, același papă a declarat că „a vrea să construieşti cetatea omului fără Dumnezeu” înseamnă, de fapt, să rezidești „un nou Turn Babel”. Mai mult de atât, convingerea Suveranului Pontif este că respingerea lui Dumnezeu creează doar iluzia de „libertate, de realizarea deplină a omului. Rezultatul este că Dumnezeul cel viu este înlocuit cu idoli omeneşti şi efemeri, care oferă beţia unui moment de libertate, dar, în cele din urmă, sunt aducători de noi sclavii şi de moarte.”

Semnele Timpului ro

Anunțuri

Un gând despre &8222;ADUNĂRI FĂRĂ DUMNEZEU&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s