Ce trebuie să știm despre gazul sarin și atacul chimic din Siria

Atacul chimic de la Khan Sheikhoun din 4 aprilie a ucis cel puțin 70 de persoane și a rănit alte sute. Acesta a condus ulterior la primul bombardament al Statelor Unite asupra regimului Bashar Al-Assad (până acum acțiunile S.U.A erau contra ISIS). Se presupune că în acest atac chimic a fost folosit gazul sarin, scrie The Conversation.

Ce reprezintă gazul sarin?
Sarinul este un gaz toxic de luptă descoperit în anul 1938 în timpul cercetărilor legăturilor atomice ale fosforului pentru obținerea de substanțe insecticide. În iulie 1944 au fost produse în fabrica de testare, din Germania, 30 de tone de sarin. În timpul războiului au fost depozitate cantități mari de sarin în S.U.A și Uniunea Sovietică. În anul 1988, Saddam Hussein a utilizat gazul contra kurzilor din satul Dorf Birjinni, Irak, iar în anul 1988, a fost utilizat în războiul contra Iranului. În 1995, gazul a fost folosit într-o acțiune teroristă, la Tokio.

Sarinul poate pătrunde în organism prin piele sau pe cale inhalatorie, fiind un lichid volatil la temperatură normală. Acțiunea toxică se manifestă prin blocarea enzimei acetilcolinesterază din sinapsele nervilor vegetativi parasimpatici și de la nivelul plăcii motorii a mușchilor scheletici. Intoxicația se manifestă prin hipersecreție salivară, nazală, crampe musculare, transpirații, vomă, diaree extremă, iar în doze mari aceasta duce la pierderea conștiinței, paralizie centrală și periferică a respirației și chiar moarte.

Există și alte gaze cu același impact. Este foarte probabil că s-au folosit și alte gaze care nu sunt considerate a fi arme chimice. Fabricarea sarinului necesită condiții speciale și este foarte costisitoare, ajungând la zeci de milioane de dolari. Tabunul, care este un gaz similar, necesită investiții mult mai mici la fabricarea acestuia.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice este organul responsabil de cercetarea și descoperirea naturii chimicalelor folosite în acest atac, motiv pentru care vom aștepta raportul acesteia. Conflictul sirian este, însă, unul foarte complicat, deoarece include forțele armate, rebelii, gruparea teroristă ISIS și kurzii. Va fi complicat să aflăm de unde provin chimicalele și dacă au fost furnizate de țările vecine sau fabricate în interiorul țării.

Din păcate, întrebuințarea armelor chimice nu se reduce doar la acest atac. Un raport recent al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice a înregistrat 65 de incidente în care s-au folosit arme chimice, incidente raportate de surse publice.

https://www.stiricrestine.ro/2017/04/11/ce-trebuie-sa-stim-despre-gazul-sarin-si-atacul-chimic-din-siria/?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s