Despre Frica De Domnul

Biblia vorbește despre frică și ne prezintă mai multe feluri de frică cum ar fi: frica de Domnul, frica de oameni, frica de autoritățile statului, frică de ziua judecății, „duh de frică”, frică cu sensul de respect (Proverbe 1:7, 8:13, 10:27, 14:27, 19:23, 22:4,29:25, Romani 13:1-6, 1 Ioan 4:17-18, Efeseni 6:5, 5.21, 33, 2 Timotei 1:6-8 Filipeni 1:27-30).

Vom aborda frica de Domnul, dorind să avem o înțelegere corectă a acesteia.

Biblia prezintă frica de Domnul ca și o calitate a omului care se apropie de Dumnezeu. Este acea atitudine de respect, de reverență, de cinstire, de adorație, de venerare a lui Dumnezeu. Teama de Domnul poate motiva la închinare autentică (Psalmul 22:35,25). Nu este acea frică de a fugi, de a ne speria, de a ne îngrozi de Dumnezeu, ci acea fricǎ care ne apropie într-o atitudine și stare corectă.

Nu este doar o simplă emoție, este mai mult decât atât. Este un mod de viață caracterizat de o gândire, atitudine, fapte, vorbe, manifestate către Dumnezeu. În Vechiul Testament frica de Dumnezeu este poruncită în repetate ocazii (Deuteronom 6:1-2, 10:12, 20-21, Psalmul 2:11, Eclesiastul 12:13, Ieremia 5:24), iar în Noul Testament ni se spune de credincioșii din Biserica Primară că “umblau în frica Domnului” (Fapte 9:31) fiind și o caracteristică a credincioșilor asociată și cu alte virtuți și acțiuni (Evrei 12:28-29, 1Petru 1:17, 2:17, Apocalipsa 14:7, Filipeni 2:12, Iuda 23, Fapte 13:26).

Interesant cum frica de Dumnezeu, conduce la eliminarea fricii: de oameni (în general), de dușmani (respectiv de satan și demonii lui) și de orice altă frică nocivă, păcătoasă. Frica de Domnul aduce vindecare de celelalte frici.

Nu poți avea frică de Domnul și în același timp o altă teamă păcătoasă care ar scoate în evidență neîncrederea în Dumnezeu!

Frica de Domnul are de-a face direct cu cunoașterea lui Dumnezeu, cu recunoșterea sfințeniei, neprihănirii, dreptății Lui, alături de dragostea, mila, îndurarea Lui… Să ai încredere în ceea ce este El, să te bazezi puternic pe atributele Lui (Psalmul 115:11). Cunoașterea lui Dumnezeu într-un mod deplin, ar trebui să aibă ca rezultat: frica de Domnul. Cel ce are frică de Dumnezeu are adevărata înțelepciune (Psalmul 111:10, Proverbe 9:10) . Doar omul care-L cunoaște pe Dumnezeu este înțelept (Proverbe 1:8).

Omul cu frică de Domnul se îndepărtează de păcat, ajunge să-i fie groază de păcătoșenia lui, asemenea profetului Isaia (Isaia 6). Există un efect sfințitor, atunci când ne caracterizează acestă teamă sfântă, o pocăința profundă care are ca urmare curățirea noastră spirituală, pe care Dumnezeu o realizează. Urârea păcatului și indepărtarea de păcat, puritatea (Proverbe 8:13 , 16:6), pot fi dovezi că există teama sfântă.

Eșecul multor așa-ziși creștini, în ceea ce privește frica lor de Domnul, și care în prezent au invadat multe biserici creștine, diluându-le… bisericile devenind astfel, irevelante din punct de vedere spiritual. Sunt diferite moduri în care se manifestă lipsa fricii de Domnul, care poate fi observată prin atitudini, fapte, vorbe. Iată căteva moduri: tratare cu ușurință a lucrurile sfinte, acceptarea cu ușurință a anumitor ”păcățele” devenind lipsiți de pioșenie (acceptând păcatul) am transformat adunările noastre din biserici locale în cluburi de socializare și de spectacole în care accentul cade pe noi și nu pe Dumnezeu, ne manifestăm ca niște copii nemulțumiți, nu mai predicăm, nu mai condamnăm, nu mai mustrăm păcatul care se ascunde sau chiar e prezent vizibil printre noi… Sunt situații, când eu sunt ispitit în a nu avea frică de Domnul și nu am altă cale de redresare decât prin pocăință. Nevoia unei temeri de Domnul este acută printre credincioși, în schimb alte temeri ne-au cuprins, ele având legătură doar cu viața terestră (pământeană), eventual unii au o frică de pedeapsa lui Dumnezeu care nu ar trebui să fie valabilă pentru un copil al lui Dumnezeu.

Sunt situații când Dumnezeu disciplinează pe ai Săi copii, pentru a-i redresa. Disciplina pe care ne-o aplică Dumnezeu nu e un motiv de frică ci de gustare din dragostea Lui îndreptătoare (Evrei 12:5-11). Dumnezeu dorește să se laude cu oameni temători de El, ca și Iov (Iov 1:1,8-9), ca și Lidia (Fapte 16:14), ca și Iosif (Genesa 48:18) … printre care putem fi și noi.

”Teama sfântă’’ este o caracteristică de bază a oricărui creștin autentic, care-L cunoaște pe Dumnezeu, cunoaște Cuvîntul Lui și îl ascultă întocmai. Să fim temători de Dumnezeu!

Avram Sabou               

http://ariseforchrist.com/blog/articles/2/despre-frica-de-domnul-146

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s