DEŢINUTELE DIN IRAK

Studiu: deţinutele din Irak, ţinta torturilor şi a agresiunilor sexuale

De adevarul.ro | adevarul.ro – Vi, 7 feb. 2014

Studiu: deţinutele din Irak, ţinta torturilor şi a agresiunilor sexuale

Autorităţile din Irak sunt acuzate de Observatorul pentru Drepturile Omului (ODO) că arestează mii de femei în fiecare an fără a fi judecate sau fără nicio acuzaţie, multe dintre ele fiind torturate şi abuzate sexuale, fiind raportate cazuri în care unele femei au fost violate în faţa rudelor lor. ODO atrage atenţia că problema tratamentelor inumane aplicate femeilor contrinuie la adâncirea crizei din Irak.

Multe dintre femeile arestate de autorităţile irakiene sunt ţinute luni sau ani întregi în spatele gratiilor fără a le fi aduse acuzaţii înainte de a fi prezentate în faţa judecătorilor, în timp ce autorităţile le interoghează mai ales în legătură cu soţii şi cu rudele lor de sex masculin, notează Observatorul pentru Drepturile Omului, citat de cotidianul „The Huffington Post”.

Raportul ONG-ului, bazat pe interviuri ale fostelor prizoniere irakiene, descrie relele tratamente la care au fost supuse femeile, însumând 105 de pagini. Victimele au povestit cum au fost pălmuite, lovite cu bestialitate, atârnate cu capul în jos, bătute peste tălpi, electrocutate şi adesea ameninţate că vor fi agresate sexual de către gardieni. Unele dintre ele au fost chiar violate sub ochii rudelor şi ai copiilor lor, potrivit cercetărilor obţinute de ODO.

Oficialii irakieni au reacţionat la acuzaţiie detaliate în studiul „Nimeni nu este în siguranţă: Abuzurile asupra Femeilor în cadrul Sistemului de Justiţie Penală din Iraq”, declarând că informaţiile aduse sunt  „exagerate”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Drepturile Omului din Bagdad.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a admis că „mai există unele comportamente ilegale  care au fost practicate de forţele de securitate împotriva deţinutelor”, dar a dar asigurări că autorităţile fac tot posibilul pentru a remedia situaţia.

Citeste si: 

Anunțuri

Un gând despre &8222;DEŢINUTELE DIN IRAK&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s