IISUS FIUL LUI ALAH ?

Iisus, fiul lui Allah” generează tensiune între creștini și musulmani

Când o biserică creștină din Penang, Malaysia, a afișat pe un panou de promovare mesajul: „Allah este mare! Iisus este Fiul lui Dumnezeu!”, reacția a fost explozivă. La propriu.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, veche de 228 ani, din zona Penang, a fost ținta unor explozii datorate detonării a două sticle de benzină, în cursul nopții, în jurul orei 1:30, informeazăChristian Today.

Comisarul adjunct al Poliției din Penang a declarat că pagubele au fost, din fericire, reduse, fiindcă doar un singur cocteil Molotov a explodat, celălalt căzând pe iarbă. Investigațiile inițiale au arătat că doi bărbați pe o motocicletă, despre care se crede că ar fi fost musulmani, au fost autorii acestei acțiuni.

„Nu este alt dumnezeu în afară de Allah, iar Mohamed este profetul lui Allah”, este unul dintre principiile de căpătâi ale islamismului. Așa că sloganul, destul de asemănător, al bisericii creștine a generat furia integriștilor musulmani care au aruncat două cocteiluri Molotov înspre lăcașul de închinare.

Supraveghetorul bisericii a descris atacul asupra bisericii sale ca pe o amenințare la adresa armoniei rasiale și religioase în țară. „Mulți oameni și turiști vin la această biserică pentru rugăciuni”, a explicat el. „Nu ne putem permite să avem astfel de incidente în Malaysia. Nu e bine, poliția trebuie să pună capăt acestor atacuri cât mai curând posibil.”

„Allah” doar pentru musulmani?

Tensiunile interreligioase din Malaysia sunt cauzate de utilizarea cuvântului Allah de către nemusulmani, acest drept fiind contestat de grupurile islamice din țară. Nemulțumirea fundamentaliștilor islamici a stat la originea multor astfel de atacuri asupra bisericilor creștine. Recent, trei biserici catolice au fost ţinta unor atacuri cu sticle incendiare chiar în capitala Kuala Lumpur. Cu acea ocazie, una dintre biserici a fost incendiată şi grav avariată, iar asupra celorlalte două au fost lansate cocteiluri Molotov care nu au provocat daune serioase.

La rândul lor, și creștinii își exprimă nemulțumirile, considerând că pretențiile musulmanilor sunt nejustificate. Astfel, Bernardo Cervellera, directorul Agenţiei AsiaNews, menționează că „musulmanii, sau cel puţin aceste grupuri, vor să apere folosirea cuvântului Allah numai pentru musulmani, deoarece spun că dacă e folosit de creştini ar putea crea confuzie în rândul musulmanilor. În realitate, motivul de apărare pe care biserica l-a adus pentru a susţine uzul acestui cuvânt este faptul că creştinii foloseau cuvântul Allah înainte încă de a exista Federaţia Malaysia.”

În acord cu argumentele creștinilor, Allah este un termen utilizat pe scară largă de către creștinii arabi din lumea întreagă și este în traducerea malaysiană a Bibliei de 400 de ani.

Creștinii, „primii” care au folosit numele

În ciuda argumentelor invocate de către creștini, Curtea de Apel din Kuala Lumpur a luat o decizie defavorabilă acestora. Judecătorii au interzis, printr-o hotărâre dată spre sfârșitul anului 2013, ca săptămânalul catolic Herald să mai utilizeze cuvântul lui Allah pentru a-L desemna pe Dumnezeu, conform BBC.

Susținătorii publicației catolice au susținut că „limba malaysiană este o limbă care a împrumutat multe cuvinte, iar «Allah» este, de asemenea, un cuvânt împrumutat”.

În motivația sentinței, judecătorul a declarat că Allah nu face parte integrantă din religia creștină. În opinia sa, în cazul în care numele lui Allah este pronunțat de către nemusulmani pot fi create conflicte în societate. Mai mult, el consideră că această decizie nu încalcă drepturile constituționale ale creștinilor și că menținerea păcii și armoniei în țară este prioritară în fața drepturilor minorităților religioase.

Musulmanii conservatori au salutat decizia instanței de judecată, în timp ce reprezentanții cultelor creștine din Malaysia amintesc că ei pronunțau numele lui Allah, numindu-L pe Dumnezeu, înainte de apariția islamului.

 Taguri:  conflict interreligiosmusulmani malaysia,

Anunțuri

Un gând despre &8222;IISUS FIUL LUI ALAH ?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s