PODOABELE PENTRU FEMEILE DIN V.T. ŞI N.T.

Podoabe pentru femeile  din VT și NT

Mulțumesc tuturor celor ce și-au exprimat părerea ca reacție la postul despre cercei. M-ați ajutat să-mi formulez un răspuns pe care l-am dat celui care mi-a pus întrebarea.

Pentru cei care au vrut neapărat să afle și părerea mea vreau să vă spun mai întâi că Bibliavorbește și despre podoabe, atât în Noul Testament cât și în Vechiul Testament. Nu înțeleg cum unii ați spus că ea nu spune nimic în această privință.

Unul din personajele amintite în ambele testamente este Sara, soția lui Avraam.

,,Astfel se împodobeau odinioară sfintele femei, care nădăjduiau în Dumnezeu şi erau supuse bărbaţilor lor; ca Sara, care asculta pe Avraam şi-l numea „domnul ei”. Fiicele ei v-aţi făcut voi, dacă faceţi binele fără să vă temeţi de ceva“ (1 Petru 3:5-6).

Faptul că versetele anterioare vorbesc despre ,,podoaba de afară“ contrastată cu ,,omul ascuns al inimii“ i-a făcut pe unii să creadă că Sara n-a purtat de loc podoabe.

,,Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu“ (1 Petru 3:3-4)

Realitatea este că Sara a purtat podoabe. Robul lui Avraam le-a luat în parte cu sine și le-a făcut cadou norei lui Sara, Rebeca, nevasta lui Isaac:

,,Când s-au săturat cămilele de băut, omul a luat o verigă de aur, de greutatea unei jumătăţi de siclu, şi două brăţări, grele de zece sicli de aur“ (Gen. 24:22)

Singura descriere a frumuseții feminine din Biblie este în cartea lui Ezechiel, unde ea este folosită ca ilustrație pentru grija desăvârșită pe care Dumnezeu a avut-o pentru Israel:

Cînd am trecut Eu pe lîngă tine, M’am uitat la tine, şi iată că îţi venise vremea, vremea dragostelor. Atunci am întins peste tine poala hainei Mele, ţi-am acoprit goliciunea, ţi-am jurat credinţă, am făcut legămînt cu tine, zice Domnul Dumnezeu, şi ai fost a Mea!  Te-am scăldat în apă, te-am spălat de sîngele de pe tine, şi te-am uns cu untdelemn.  Ţi-am dat haine cusute cu fir, şi o încălţăminte de piele de viţel de mare, te-am încins cu in supţire, şi te-am îmbrăcat în mătasă.  Te-am împodobit cu scule scumpe, ţi-am pus brăţări la mînă, şi o salbă la gît;  ţi-am pus o verigă în nas, cercei în urechi, şi o cunună minunată pe cap.  Astfel, ai fost împodobită cu aur şi cu argint, şi ai fost îmbrăcată cu in supţire, cu mătasă şi cusături cu fir. – Ezechiel 16:8-13

În Noul Testament, reținerea de la abuzul de podoabe este recomandată nu numai de apostolul Petru, ci și de apostolul Pavel:

,,Vreau, de asemenea, ca femeile să se roage îmbrăcate în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială; nu cu împletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare, nici cu haine scumpe, ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor care spun că sunt evlavioase.“ (1 Tim 2.9)

Asta într-un context în care bisericile erau departe de a interzice purtarea de scule de aur. Dimpotrivă!

,, Căci, de pildă, dacă intră în adunarea voastră un om cu un inel de aur şi cu o haină strălucitoare, şi intră şi un sărac îmbrăcat prost;  şi voi puneţi ochii pe celce poartă haina strălucitoare, şi-i ziceţi: ,,Tu şezi în locul acesta bun!“ Şi apoi ziceţi săracului: ,,Tu stai colo în picioare!“ Sau: ,,Şezi jos la picioarele mele!“  Nu faceţi voi oare o deosebire în voi înşivă, şi nu vă faceţi voi judecători cu gînduri rele?“ (Iacov 2:2-4_

Probabil că ideea orientală de podoabe s-a păstrat cel mai bine în India și țările orientale. Iată un exemplu:

În România, imagine podoabelor orientale a fost adusă și întreținută de portul țiganilor care au venit din partea aceea de lume.

Vedeți dar că este greu să o luăm pe Sara ca exmplu pentru înfruntările noastre din cauză că ea aparține și celor care aveau ,,podoaba de afară“ și celor care militează pentru prioritatea ,,podoabei omului dinăuntru“. Sara le-a avut pe amândouă.

Dacă doriți să cunoașteți părerea unor creștini renumiți în această privință vă spun un secret al meu, o scurtătură de studiu: căutați o poză de familie și vedeți cum se îmbracă soțiile lor.

Eu am folosit Google și am găsit poze cu ,,wife of Billy Graham“, ,,wife of John MacArthur“, ,,wife of Swindoll“, etc. S-ar putea să aveți unele surprize.

Identificați un creștin cu care vreți să semănați și căutați o poză de-a soției sale. Puteți să cautați și poza soției mele și pozele fetelor mele …

Important este să ținem seama că Dumnezeu nu se uită la ceea ce izbește ochii, ci la inimă. Poți avea o inimă smerită și să porți unele podoabe și poți avea o nimă mândră și rea chiar dacă nu porți podoabe. Cele mai vinovate inimi sunt însă acelea care, criticându-le pe cele ce poartă podoabe, ar vrea în taină să facă la fel.

Din răspunsurile primite de la voi am înțeles că și în România, purtarea podoabelor  a început să fie o problemă regională, culturală, așa cum este de altfel și în celelalte țări. Purtarea podoabelor va ajunge probabil una de alegeri personale, în funcție de duhovnicia și călăuzirea fiecăruia. Cunosc o soră care era tare îngrijită, fardată și creionată când era necăsătorită, dar când s-a căsătorit, soțul i-a spus că pentru el ar fi mai bine să nu exagereze … și așa a fost.

Îmi aduc aminte ce furori au făcut vizitele fratelui Samuel Kamaleson în România. Când a venit singur, se ținea lumea ciopor după dânsul, socotindu-l un mare om al lui Dumnezeu. Când însă a venit și cu soția lui, păstorii și bisericile au fost stânjenite de portul ei indian, cu podoabe de aur și cu o combinație de îmbrăcăminte care lăsa torsul gol și se vedea buricul …

Probabil că pentru India, soția lui Kamalisen era decentă, dar nu și pentru România. Iată cum arată o soție indiană:

 

Nu știu unde vom ajunge în America. Bisericile de aici nu mai au probleme cu surorile care poartă cercei, ci cu băieții care vor să-i poarte …

http://barzilaiendan.wordpress.com/2014/09/24/podoabe-pentru-femeile-vechiului-testament/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s