Ziua a 15-a: Impactul dizabilităţii asupra familiei tribale din Orientul Mijlociu  Doina Bejenaru  

Viața unei familii tradiționale din Peninsula Arabă este structurată în triburi și se aseamănă cu viața din timpurile biblice. Identitatea, înmulțirea și influența economică a fiecărui trib este importantă și reprezintă o sursă de mândrie. Acesta este un tipar social intern, care a fost transmis din generaţie în generație și a rămas neschimbat până acum 50 de ani, când a fost descoperit petrolul. Din punct de vedere economic, totul s-a schimbat foarte rapid, plasând națiunile din Golf la acelaşi nivel economic cu cele mai bogate țări din lume. Din punct de vedere social însă, deși există progres în domeniul sănătății și cel al educației, mentalitatea familiilor s-a schimbat foarte puțin.

Ca un mijloc de protejare a purității familiilor tribale, se practică tradiția căsătoriei între rudele apropiate, cum ar fi cea între verișorii de gradul întâi. Peste generații, aceasta a condus la un număr sporit de copii născuți morți, cu malformaţii congenitale sau cu mutații genetice. De obicei, acești copii sunt ascunși în casă din cauza rușinii și sunt separați de ceilalți membri ai familiei, fiind considerați o pedeapsă de la Dumnezeu.

Frecvența persoanelor cu dizabilități din această regiune este foarte ridicată și din nefericire, nu se știe numărul exact al acestora deoarece rușinea de a avea un copil cu dizabilități joacă un rol important în această societate. Foarte rar veți întâlni o persoană cu dizabilități în public chiar dacă aproape fiecare familie are pe cineva care suferă de o dizabilitate din naștere. Multe familii sunt măcinate de durerea şi ruşinea unui copil cu dizabilități, însă refuză să ceară ajutor.

În încercarea de a rezolva această problemă și de a ajuta familiile, unele națiuni din Golf dispun de echipe locale formate din femei instruite și dedicate, care lucrează în proiecte guvernamentale cu copiii de la 3 la 18 ani. Ele au grijă de copiii cu diferite tipuri de dizabilităţi pentru a-i ajuta pe cât mai mulţi dintre ei să poată fi incluşi în învăţământul de masă. Mulți alții sunt asistaţi şi educaţi ca să poată avea o calitate cât mai bună a vieții.

MOTIVE DE RUGĂCIUNE:

• Pentru ca noua generație de familii tinere să facă o schimbare în organizarea socială pentru a reduce numărul copiilor născuţi cu dizabilităţi și să profite de ajutorul care li se oferă prin diverse proiecte.
• Pentru mai multe oportunități de ajutorare a familiilor care au copii cu dizabilități.
• Pentru ca dragostea lui Isus față de acești copii prețioși să fie vizibilă pentru ei și pentru părinții lor.

 

https://www.stiricrestine.ro/2017/06/10/ziua-a-15-a-impactul-dizabilitatii-asupra-familiei-tribale-din-orientul-mijlociu/?

Anunțuri